meta data for this page
  •  

DHCP-palvelin

soihtu_laajakaista-verkon DHCP-palvelin jakaa jokaiselle rekisteröidylle laitteelle julkisen staattisen IP-osoitteen, ja rekisteröintiä odottaville laitteille dynaamisen ei-julkisen ip-osoitteen. Samassa yhteydessä laitteet saavat myös muut verkkoasetukset kuten yhdyskäytävän sekä nimipalvelun asetukset.

Koska julkisia IP-osoitteita on vain rajallinen määrä käytettävissä, voidaan asuntoon rekisteröidä vain yksi laite (kaksioissa tai isommissa asunnoissa kaksi). Jos asunnossa on useita laitteita, joilla tulee päästä verkkoon, tarvitaan asuntoon oma reititinlaite, joka tarjoaa asunnon sisällä oman vastaavan DHCP-palvelunsa: asunnon laitteet saavat asunnon reitittimeltä ei-julkisen osoitteen jolla laite liikennöi reitittimelle, ja se taas jatkaa liikennettä eteenpäin rekisteröinnissä saamallaan julkisella osoitteella.

DHCP-palvelin on palvelin, jonka tehtävänä on jakaa IP-osoitteita ja muita tarpeellisia verkkoasetuksia verkkoon liitetyille koneille. DHCP-palvelimen antamat IP-osoitteet voivat olla joko staattisesti määritelty tai niitä jaetaan dynaamisesti. Staattinen IP-osoite tarkoittaa, että sama kone saa aina saman IP-osoitteen. Dynaamisessa järjestelmässä taas vapaita osoitteita annetaan järjestyksessä koneille sitä mukaan, kun niitä liitetään verkkoon, ja osoitteen voimassaolon päättyessä se vapautuu muiden koneiden käyttöön.

Lisätietoa DHCP-tekniikasta voi lukea esimerkiksi Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/DHCP